Discrete levering en verpakking
Retourneer binnen 365 dagen
Gratis verzending boven €45
 • Discrete levering en verpakking
 • Retourneer binnen 365 dagen
 • Gratis verzending boven €45
Persoon houdt iemand van achteren vast met bondagetouwPersoon houdt iemand van achteren vast met bondagetouw
Gidsen
Copywriter
Laatste upate:19/01/2022

Bondagetouw voor Beginners - De Ultieme Gids

Inhoudsopgave

De eerste letter in BDSM staat voor bondage, ook wel fixatie of beperking genoemd.

Bondage betekent niet per se dat het altijd pijn of dominantie gaat, ook al is dit voor sommige bondage-enthousiastelingen wel het geval. Het is belangrijk om te onthouden dat jij en je partner de vrijheid hebben om te beslissen wat het voor jou betekent.  Alle bondage komt voort uit een 'single column tie', en dit is dan ook de eerste knoop die je moet leren.

Het is de voor de hand liggende beginnersknoop, en in deze blog hoef je maar één verbinding te leren om de deur te openen naar vele mogelijkheden voor veel plezier...

Ook doe je inspiratie op voor het spelen met bondagetouwen, ook als je nog een groentje bent in de praktijk. We zorgen er altijd voor dat je veilig blijft. 

Laten we beginnen met wat informatie over Shibari, en waar deze bondagetouw-oefening vandaan komt. Je raadt het misschien zelfs al.

Persoon met harnas van bondagetouw

Het verhaal achter Shibari

Een vorm van bondage die enorm populair is, is shibari, ook wel bekend als Japanse touwbondage. Het lijkt het meest op een vorm van touwkunst vanwege de verschillende knopen en de manier waarop het touw strak om het lichaam zit. Shibari betekent 'binden' en de techniek gaat terug tot de 17e eeuw, toen het door de samoerai werd gebruikt. De methode is sindsdien geëvolueerd naar een meer spirituele en sensuele richting.

Hier zou je in de verleiding kunnen komen om te denken dat het allemaal om het bondagetouw zelf gaat, of om het verlies van controle dat voortkomt uit vastgebonden zijn. Maar eigenlijk is het het mentale en spirituele aspect dat centraal staat. Intimiteit, bereikt door het verlies van controle en het gevoel van comfort tussen jou en je partner, staat centraal bij shibari.

De shibari-methode is de verbinding tussen twee of meer mensen. Het is te vergelijken met een dans waarbij iemand de leiding neemt en anderen zich laten leiden. Het bondagetouw wordt zo een hulpmiddel dat intimiteit, vertrouwen en speelsheid met elkaar creëert. Deze vorm van bondage hoeft geen seksuele focus te hebben. Het kan worden gebruikt als een meditatieve oefening. Je kunt bondagetouw gemakkelijk over kleding binden en je hoeft je niet alleen te concentreren op seksuele bevrediging. Je kunt het gebruiken voor elk doel dat voor jou goed voelt.

Nu je een goede basiskennis van het onderwerp hebt opgedaan, gaan de volgende vragen die beantwoord moeten worden over bondagetouwen. Maar voordat we daar aan toe zijn, hebben we een klein trucje voor je.

Persoon met bondagetouw om het bovenlijf gebonden

Begin met een het kiezen van een bondagetouw

Of je nu helemaal nieuw bent in BDSM of al ervaring hebt, obaie is een topmerk om mee te beginnen. 

Je krijgt een grote keuze aan kinky producten, waardoor het een korte weg is van fantasie tot actie.

obaie heeft ook producten gemaakt van verschillende materialen, dus je zult zeker iets vinden dat past bij jouw wensen en je budget. 

De producten op de foto's bij deze blog zijn van obaie. Zo krijg je al een beetje een idee van wat het krassende henneptouw of het zachte katoenen touw voor je kan doen. Verderop bespreken we verschillende bondageproducten waarmee je kunt experimenteren als je met iets anders dan touw wilt beginnen. Laten we voor nu teruggaan naar waar deze blog echt over gaat.

Persoon bindt bondagetouw om een pols

Waar kun je bondagetouw voor gebruiken?

Zoals we al zeiden is het geen regel, maar bondagespel is meestal een dans met pijn. Voor velen vervaagt de mogelijkheid om volledig toe te geven, en over te geven de grens tussen pijn en plezier.

Dat komt omdat een trance-achtige toestand in de hersenen kan optreden wanneer meerdere centra tegelijkertijd door pijn worden getroffen. Hoe kan bondage je relatie verbeteren?

De seksuele verbinding tussen jullie

Bondage kan een nieuw perspectief geven op jullie intimiteit en samenzijn.

Hoewel het een heel speelse ervaring kan zijn en als je eenmaal de regels hebt gevonden die voor jullie werken, kan het bondagespel zich tot iets primairs en heel erotisch ontwikkelen.

Je kunt een golf van endorfines ervaren die je een euforisch gevoel geven wanneer je je eenmaal volledig overgeeft aan het bondagetouw. En hoewel pijn aanwezig kan zijn, kan het je juist helpen om een soort meditatieve mentale ruimte te bereiken als je het eenmaal volledig hebt losgelaten.

Vertrouwen, toewijding en spel

Zie het bondagetouw als een hulpmiddel om je lichamen op een nieuwe manier te laten samenwerken. Speel met zachtheid en intimiteit, of introduceer meer assertieve bewegingen en tempowisselingen terwijl je de touwen vastbindt en nieuwe posities vindt.

Speel met emoties en verken elkaars reacties. Het touw hoeft niet de focus van je spel te zijn; het belangrijkste doel van bondagespel is om je te helpen een nieuwe dimensie van intimiteit tussen jou en je partner te betreden.

Persoon houdt ander persoon van achteren vast met bondagetouw

Controle loslaten

Kom uit je hoofd en laat je lichaam je leiden. Als jij degene bent die vast komt te zitten, zou je partner je volledige vertrouwen moeten hebben. Sta jezelf toe om je alleen te concentreren op hoe je lichaam voelt. Geef de controle op en geef jezelf over. Alleen op die manier krijg je de kans om de endorfine-toestand te ervaren die we in het begin noemden.

Vertrouwen en techniek ontwikkelen kost tijd

Hoewel verschillende video's het speels eenvoudig laten lijken om geavanceerde knopen te leggen, is dit niet echt het geval. De meeste knopen vergen namelijk tijd om ze te leren en te perfectioneren. Bovendien kan het even duren voordat je eraan gewend bent om vastgebonden te zijn en het vertrouwen op te bouwen dat nodig is om toe te geven. Het is belangrijk dat je je eigen tempo vindt. Overhaast het proces niet, want dit kan je ertoe aanzetten om niet verder te willen met je reis om meer over bondage te leren.

Dat brengt ons bij het volgende punt op je kinky agenda.

Close up van een harnas van bondagetouw

Veiligheid boven alles

In elke fase van je bondage-reis is het van vitaal belang dat je veiligheid vooropstelt. Hier zijn 2 pijlers van veiligheid die bijzonder cruciaal zijn voor de optimale ervaring.

Communicatie

Begin met nieuwsgierig naar elkaar te zijn en bespreek de volgende vragen:

 • Wat voor soort ervaring willen we samen beleven? Willen we speels zijn? Of hebben we behoefte aan diepe sensualiteit en intimiteit? Misschien willen we diep seksueel zijn?
 • Is er iets waar je het niet mee eens bent binnen dat kader? Zijn er duidelijke grenzen waarvan je niet wilt dat je partner die overschrijdt?

Elkaars gedachten lezen is een onmogelijke taak, ongeacht hoe lang je elkaar al kent. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt om duidelijk en open met je partner te communiceren.

Wanneer je vooraf aan de verwachtingen voldoet, wordt je ervaring merkbaar beter. Je hoeft het niet eens te zijn over alles wat er moet gebeuren - het gaat erom een gemeenschappelijk startpunt te vinden.

Als bonus worden creativiteit en speelsheid gemakkelijker bereikt wanneer je met elkaar hebt gecoördineerd, in plaats van alle opties open te laten.

Veiligheid

Het is misschien een cliché, maar we zeggen het toch: safety first!

Blijf op de hoogte van de techniek en theorie achter het product dat je in handen hebt voordat je je BDSM-fantasieën waarmaakt.

Voor het gemak hebben we de 3 belangrijkste veiligheidsregels bij het spelen met touwen op een rijtje gezet.

Een hand met bondagetouw tussen de vingers

In geval van nood Aangezien bondage in feite het overgeven van iemands bewegingsvrijheid is, kan het een intense ervaring zijn om een dusdanige hoeveelheid controle los te laten.

Daarom is het belangrijk dat je voor, tijdens en na het spel met je partner praat. Het is altijd een goed idee om aan te geven hoe je benaderd en verzorgd wilt worden als je van jezelf weet dat je negatief kunt reageren op de ervaring van controleverlies.

Wil je zo snel mogelijk ontbonden zijn? Wil je geknuffeld worden tot je je beter voelt en gebonden blijven aan de bondagetouwen? Of iets heel anders?

Daarnaast moet je ook een stopwoord overeenkomen of ermee instemmen dat je het woord 'stop' gebruikt wanneer iets zich onderweg ongemakkelijk voelt of als je een pauze nodig hebt.

Veiligheidsschaar Houd altijd een schaar in de buurt, en bij voorkeur op een plek waar niemand erop kan gaan staan en zich kan bezeren.  Bind nooit met iets dat je niet kapot wilt knippen mocht dat nodig zijn.

Pas op voor de zenuwbanen Bind niet te strak - je moet in staat zijn om twee vingers tussen de huid en het bondagetouw te passen.

Zelfs als beginner, waar je geen super geavanceerde knopen gebruikt, is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan de zenuwbanen. De druk van het langdurig strak om de pols binden van het bondagetouw kan zenuwbeschadiging veroorzaken. Om die reden moet je altijd oefenen voordat je begint met spelen.

Tekening met pratende personen, bondagetouw en een veiligheidschaar

Beginnersknoop

En NU hebben we de beginnersknoop bereikt die we je aan het begin van de post hebben beloofd: de single column tie - het bondagetouw vastbinden rond een van de belangrijkste 'kolommen' van het lichaam.

Waarom is dit de voor de hand liggende beginnersknoop? Omdat het de 'hoofdverbinding' is waar de meeste andere vandaan komen.

Dit betekent dat als je deze eenmaal onder controle hebt, je een goede basis bezit om meer knopen te leren.

Daarnaast zijn er een aantal voordelen:

 • De knoop is gemakkelijk in en uit te halen als je eenmaal de techniek erachter kent. Je kunt ook snel upgraden naar de dubbele kolomverbinding, omdat deze erg op elkaar lijken. 
 • Je kunt op je eigen been oefenen totdat je het perfect beheerst. 
 • Gebruik het op een cilindervormig deel van het lichaam, zoals de bovenarm, onderarm, dij, been of buik. (Behalve de nek - dat lichaamsdeel mag alleen worden gehanteerd door zeer geavanceerde shibari-beoefenaars). 
 • Het brede stuk verdeelt de druk op de huid om krassen te voorkomen.

Je gouden vuistregel: het is belangrijk dat je de knoop knoopt zoals hij bedoeld is en niet zelf dingen gaat uitvinden. Het bondagetouw kan zonder dat je het merkt verschuiven en spannen en op deze manier schade aan de zenuwbanen veroorzaken.

Persoon legt een strik van bondagetouw om een pols

Hoe knoop ik een single column tie?

We hebben een handleiding gemaakt om zo gemakkelijk en toegankelijk mogelijk voor je te maken.

Raak niet in de stress na het lezen van onze stapsgewijze handleiding. We hebben natuurlijk ook een videogids voor je, waardoor het allemaal perfect samenkomt.

Voor het knopen kun je een 5, 8 of 10 meter bondagetouw gebruiken.

1. Zoek het midden van het bondagetouw op, ook wel de bocht genoemd. Misschien wil je hier een hele gewone knoop plaatsen, zodat je de bocht gemakkelijk een tweede keer kunt vinden. Houd de uiteinden van het touw in de ene hand en haal de lengte van het touw door je andere hand, totdat je de kromming van het touw bereikt: dit is de bocht.

Twee handen met bondagetouw in een lus

2. Draai het gehalveerde touw drie keer om je arm of been totdat je zes rechte rijen touw hebt. Zorg ervoor dat je nog wat touw over hebt om mee te werken aan het bochtuiteinde. Het andere uiteinde van het touw moet langer zijn.

Onderarm met bondagetouw eromheen gebonden

3. Maak een lus met het lange uiteinde van het touw en leg het bovenop de rijen.

Bondagetouw om een pols met een lus erbovenop

4. Leid de lengte van het bochtuiteinde door de lus die je zojuist hebt gemaakt.

Bondagetouw om een pols met een losse knoop

5. Stop het bochtuiteinde achter de rijen tegen je arm of been (van rechts naar links).

Bondagetouw met een knoop en een lus

6. Reik met je vingers door de lus bovenop de rijen en pak het uiteinde van het touw vast. Trek het bochtuiteinde halverwege de lus en houd het stevig vast, terwijl je tegelijkertijd het lange uiteinde van het touw vastdraait.

Twee handen maken een bondagetouw vast aan een onderarm

Als je het uiteinde van het touw helemaal door de bovenste lus trekt, zal het moeilijk zijn om los te maken. Door hem slechts halverwege door te trekken, is het juist eenvoudig los te maken, door simpelweg aan de knoop/bovenste lus te trekken.

Hand trekt aan een lus van bondagetouw dat om een pols zit

Als je eenmaal klaar bent met knopen:

 1. Controleer je of alle rondes ongeveer evenwijdig lopen en ongeveer even strak/los zijn.
 2. Controleer je of de binding strakker wordt als je aan het overtollige touw trekt (anders zit er iets fout).
 3. Controleer je of je minimaal twee vingers tussen het touw en de huid kunt krijgen.

Kun je alle drie de punten aanvinken? Dan is de knoop absoluut perfect!

Twee handen met rood bondagetouw om de polsen

Hoe kun je een single column tie gebruiken?

Je kent de knoop, je kent de veiligheidsregels, je hebt duidelijk en open gecommuniceerd met je partner en nu ben je klaar om te spelen! Maar hoe gebruik je je nieuwe vaardigheden met bondagetouwen? We vertellen het je graag.

Het spel begint wanneer je het midden van het touw vindt. Jazeker, dan al.

Je kunt je partner bijvoorbeeld voor je op de knieën zetten terwijl jij grip krijgt op het bondagetouw. Dit creëert een sfeer van onderwerping en verwachting. Je kunt het bondagetouw langzaam door je handen halen om spanning op te bouwen, of het snel en assertief doen om te laten zien hoeveel controle je op dat moment hebt. Zo kan je partner er naar uitkijken om binnenkort precies zo te worden behandeld.

Wanneer je een single column tie knoopt, kun je de hand van je partner op hun dij of borst leggen voor meer intimiteit en aanwezigheid tijdens het strikken. Op die manier is het plezier van het bondagetouw al begonnen; ook als je nog geen enkele knoop hebt gelegd.

Een persoon op een bed met bondagetouw om de polsen

Als je vier bondagetouwen hebt, kun je een single column tie rond de handen en voeten van je partner binden, en het lange uiteinde aan het bed vastmaken.

Het kan op een simpele manier geknoopt worden met een quick-release knoop (een knoop waar je het uiteinde niet helemaal doortrekt, zodat het in een lus komt) aan het bedhek. Dit maakt het gemakkelijk om los te maken en weer vast te maken op een nieuwe plek.

Als je aan elke arm een single column tie knoopt, kun je beide handen aan de voor- of achterkant van het lichaam vastbinden, afhankelijk van de positie. De handen kunnen ook boven het hoofd worden geplaatst, of aan het bed of andere meubels worden bevestigd, afhankelijk van waar je je bevindt.

Wil je een meer gevarieerde flow? Dan kun je experimenteren met:

Tempo

 • Langzame en sensuele bewegingen: het gevoel van het bondagetouw dat langzaam over de huid beweegt.
 • Snelle en aanhoudende bewegingen: misschien krijgt je partner een kleine schok wanneer je onverwachts de knoop aanhaalt en zijn zintuigen versterkt.

Afstand

 • Van dichtbij: je kunt fysiek zo dichtbij zijn dat je de adem van je partner bij je oor kunt voelen.
 • Verder weg: hoe voelt het als je partner zich aan het einde van het bondagetouw bevindt en je van een afstandje aan het bewonderen is?

Nabijheid

 • Strak: het gevoel zo strak ingepakt te zijn dat je niet anders kunt dan je overgeven.
 • Los: losjes vastgebonden touwen kunnen een kietelend gevoel op de huid geven.

Een ander belangrijk kenmerk van een goed bondagespel is hoe je de nazorg benadert. Maak tijd en ruimte vrij om na te denken over jullie spel wanneer jullie klaar zijn. Praat met elkaar over hoe het voelde en wat je graag de volgende keer zou willen.  Hierdoor kunnen het lichaam en de hersenen de nieuwe ervaring beter volgen. Hoe eenvoudiger je het spel de eerste paar keer houdt, hoe gemakkelijker het is om er later op voort te bouwen.

Persoon op de knieën met een hannas van bondagetouw

Alternatief voor touw

Als je nu zit te denken: 'Stop, het klinkt verwarrend!', dan is het goed om tw weten dat er tal van andere manieren zijn om je partner vast te binden dan alleen met bondagetouwen.

Misschien heb je thuis linten, panty's en andere dingen waarmee je iemand zou willen vastbinden, kunnen alleen producten die speciaal zijn gemaakt voor bondagege een veilig spel garanderen.

Je kunt ook eerst beginnen met boeien. Het mooie van boeien is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende uitvoeringen: klittenband, gespen, leer, PU-leer, stof, met en zonder kettingen, zodat je ze met kleine karabijnhaken aan elkaar kunt koppelen. Zo kun je onderweg snel van houding veranderen zonder de boeien te verwijderen.

Twee handen met zwarte handboeien

Daarnaast verdeelt de brede band de druk op de pols zodat er geen blijvende plekken ontstaan.

Alle boeien kunnen gemakkelijk worden gebruikt door beginners, deze hangende boeien in het bijzonder zijn een goed begin. Laat je niet afschrikken door het feit dat ze er wat kinkier uitzien. Ze zijn namelijk enorm geschikt voor staande fixatie. Ze zijn in alle posities te gebruiken, en het ergonomische ontwerp geeft de vastgebonden partij een betere doorbloeding van de handen en iets om zich aan vast te klampen.

Twee handen in hangende boeien

Als je al een bondagetouw hebt gekocht en het leren van al die knopen hebt opgegeven, kun je het touw in combinatie met de manchet gebruiken en het vastbinden aan je bed. 

Ook zijn er altijd bondage kits die het mogelijk maken om je partner vast te maken aan een bed zonder een uitstekend frame.

Of je nu het bondagetouw al hebt uitgeprobeerd of de sprong nog moet wagen: het gaat in de eerste plaats om de intimiteit en het vertrouwen tussen jou en je partner.  En spelen met bondagetouw

is een geweldige manier om dat te ontdekken. 

Veel speelplezier!

Gerelateerde artikelen

  Abonneer je en ontvang 10% korting op je volgende bestellingMeld je aan voor Sinful's nieuwsbrief

  Meld je vandaag nog aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop. Kijk ook uit naar VIP-toegang tot geweldige aanbiedingen, gerichte marketing, exclusieve lanceringen en coole wedstrijden. Je kunt je toestemming altijd intrekken. Lees meer over onze verwerking van persoonlijke gegevens en je rechten in ons privacybeleid.

  Discrete levering en verpakking
  Retourneer binnen 365 dagen
  Gratis verzending boven €45

  Levering

  Veilige betaling

  Sinful / Mcompany, De Koumen 100, 6433 KE Hoensbroek - BTW: 32887848

  Alle modellen zijn 18 jaar of ouder.

  Copyright © 2008-2024 Sinful