Discrete levering en verpakking
Retourneer binnen 365 dagen
Gratis verzending boven €45
  • Discrete levering en verpakking
  • Retourneer binnen 365 dagen
  • Gratis verzending boven €45
Een hand met het woord stop erop geschrevenEen hand met het woord stop erop geschreven
Gidsen
Copywriter
Laatste upate:20/03/2022

BDSM-stopwoorden - De Ultieme Gids

Inhoudsopgave

Er wordt vaak gedacht dat BDSM grenzen over gaat. Dat je in een spel direct tot het uiterste gaat, misschien met een kleine omweg, maar niet veel meer dan dat.

Maar dit is echt een misverstand.

In plaats daarvan, gaat het juist om elkaar te verkennen binnen het kader dat je samen stelt, ongeacht wat voor soort BDSM spel je speelt. Dus hoe weet je wanneer de grens van je partner bijna is bereikt, zodat je kunt vermijden dat je er over heen gaat? Simpelweg door een stopwoord te gebruiken.

Het is altijd goed om twee stopwoorden te hebben: 'We hebben mijn grens bijna bereikt' en 'We hebben mijn grens nú bereikt'. Als extra kun je een stopteken afspreken, dat aangeeft dat jullie spel op pauze moet worden gezet als bijvoorbeeld de mond is bedekt, of het te moeilijk is om woorden te gebruiken.

Alles wat je moet weten over BDSM-stopwoorden vind je in de deze blog, zodat je helemaal klaar bent om de BDSM-wereld met je partner te verkennen!

Disclaimer: Deze blog is gebaseerd op de titels 'dominant' (dom) en 'submissive' (sub), maar de titels die je gebruikt zijn helemaal aan jou.

De dominant Degene die het overzicht heeft, en de ander door een beleving loodst.

De submissive (onderdanige) Degene die zich overgeeft en zich door een ervaring laat leiden.

Twee vrouwen spelen met BDSM-accessoires

Wanneer gebruik je een stopwoord of een stopteken?

Een stopwoord of een stopteken wordt gebruikt wanneer de grens van jou of je partner bijna is bereikt.

Dit betekent dat het volkomen normaal is om nee te zeggen, zelfs als het gaat om BDSM. Vaak gaat het namelijk allemaal om verkenning en uitdaging. Je grenzen kunnen van dag tot dag en van uur tot uur veranderen - het hangt onder andere af van de partner, situatie en emoties die je ervaart.

Iets waar je eerder 'ja' tegen hebt gezegd, kan plotseling te intens aanvoelen. En iets waar je eerder 'nee' tegen hebt gezegd, kan ineens precies hetgeen zijn waar je zin in hebt.

Daarom zijn stopwoorden en stoptekens er om ervoor te zorgen dat je spel goed verloopt.

Persoon met een ball gag in handen

Spelletjes waar 'Stop' geen 'Stop' betekent

Herinner je het gevoel dat je als kind zo gekieteld werd dat je schreeuwde 'Nee nee nee, stop!', maar zodra het stopte, eigenlijk wilde dat het doorging? Als volwassene kun je dat soort spelletjes ook spelen. Maar nu maken volwassen vrijheden en verantwoordelijkheden er deel van uit.

Als je ervoor kiest om stopwoorden te gebruiken in plaats van 'nee' of 'stop' te zeggen, heb je de mogelijkheid om te doen alsof je bepaalde handelingen niet leuk vindt. Je kunt daarom dingen zeggen als 'nee' en 'niet doen', zonder dat het iets verandert.

Dit wordt ook wel 'consensual-non-consent' genoemd.

Een vrouw zit bovenop een andere vrouw en kietelt haar

Consensual-non-consent (CNC)

Een onderdeel van het spel is dat het niet om het uiten van plezier gaat, maar eerder om het tegenovergestelde. Al lijkt het alsof de partner tijdens het spel niet instemt, maar van te voren zijn er wel afspraken gemaakt. Dit heet consensual-non-consent (CNC) en wordt ook wel een weerstandspel genoemd.

BDSM hoeft op geen enkele manier CNC-spel te bevatten. Het is echter een optie als je het gevoel wilt ervaren om nee te zeggen in het spel.  Een soort van 'nee-betekent-geen-nee'-spel. Het gaat over communicatie, en wat julie beiden opwindt. Als je CNC wilt gebruiken, moeten de regels zoals altijd vooraf worden afgesproken, en moeten jullie beide weten welke stopwoorden van toepassing zijn.

Alleen lichaamstaal gebruiken kan het moeilijk maken om de signalen van een partner te ontcijferen. Daarom zijn stopwoorden nodig, zodat zowel jij als je partner veilig zijn tijdens het spel.

Persoon met handboeien met handen boven het hoofd

Wederzijds vertrouwen

Een andere misvatting is dat de sub onvoorwaardelijk vertrouwen moet hebben in de dom en dat de dominant daarom kan doen en laten wat hij of zij wil. Bij BDSM (en iedere andere vorm van seks) gaat het juist om wederzijds vertrouwen. Om ervoor te zorgen dat de dominant zijn/haar rol kan spelen en het spel zich kan ontvouwen, is het cruciaal dat de onderdanige het stopwoord zegt wanneer zijn/haar grens bijna, of helemaal is bereikt.

Dit betekent echter niet dat alles is toegestaan zolang het stopwoord niet wordt gebruikt. Verwachtingen moeten altijd worden afgestemd, zowel voor als na het spel. De dom moet dit altijd checken tijdens het spel. Dit kan onder andere door de sub te vragen het stopwoord te zeggen, zodat het duidelijk is dat hij/zij deze nog kan herinneren en het op de juiste manier kan gebruiken.

Een vrouw en een man die heel dicht bij elkaar staan terwijl ze zijn hoofd vasthoudt

Persoonlijke grenzen: je bent niet overgevoelig!

Het moeilijke aan het stellen van grenzen is de angst om 'de ander weg te duwen' of een zwakte te erkennen. Maar het stellen van grenzen is nooit een zwakte! Als je grens bijna is bereikt, kun je het gevoel krijgen 'overgevoelig' of een 'slechte partner' te zijn, wat natuurlijk niet zo is. Je grenzen zijn er en ze zijn echt, ze moeten zowel door jezelf als door je partner gerespecteerd worden.

Wanneer het stopwoord wordt gebruikt, is het dan ook van cruciaal belang dat het goed wordt ontvangen en erkend. Op deze manier groeit de veiligheid en het vertrouwen tussen jullie, en wordt het makkelijker om het stopwoord een tweede keer te gebruiken.

Veranderingen in grenzen

Persoonlijke grenzen kunnen zeer genuanceerd zijn en veranderen van dag tot dag, van plaats tot plaats, van partner tot partner, en van minuut tot minuut. Zelfs als je een duidelijke afspraak hebt over wat er gaat gebeuren, hoe en wanneer, kunnen de grenzen van jou of je partner nog steeds veranderen. Sommige grenzen worden zelfs pas duidelijk in de situatie zelf.

Het spel kan plotseling te overweldigend worden, of de communicatie kan te snel gaan. Het is bijna nooit te voorspellen waar je grens precies ligt. Je bent dus geen slechte partner door nee te zeggen.

Integendeel; je bewijst jezelf en je partner een grote dienst door je grens aan te geven. Zo kunnen jullie allebei met vertrouwen met het spel doorgaan. Vaak helpt het gebruik van stopwoorden en stoptekens om vertrouwen op te bouwen tussen jou en je partner, omdat je erop kunt vertrouwen dat de ander nee zegt als een grens is bereikt. Het is moeilijk om je grens aan te geven en het is iets dat je moet oefenen. Als je dit met één woord of een handgebaar duidelijk kunt maken, kan het al makkelijker worden 'nee' te zeggen in een stressvolle situatie.

Vrouw met halsband om die vastgehouden wordt door een andere vrouw

Suggesties voor het kiezen van BDSM-stopwoorden

Bij BDSM wordt onderscheid gemaakt tussen verbale en non-verbale stopwoorden. Dat wil zeggen, stopwoorden en stoptekens. Het is ook goed idee om een woord te hebben dat 'Pas op, je komt dicht bij mijn grens' betekent, waarbij het spel niet gepauzeerd hoeft te worden als het wordt uitgesproken.

Het stoplichtmodel

Een voor de hand liggende keuze is het stoplichtmodel. Je gebruikt hierbij de kleuren ROOD, ORANJE en GROEN als stopwoord.

ROOD = STOP ORANJE = AFREMMEN GROEN= DOORGAAN

Tijdens het spel kan de dominant bij de submissive inchecken en vragen 'In welke kleur zit je?', waarop deze bijvoorbeeld 'Groen' kan antwoorden. Het spel gaat kan dan ongehinderd doorgaan.

Het is een goede manier om tijdens het spel contact te maken met je partner en zo laten merken dat je zijn/ haar signalen oppikt. Het is altijd belangrijk om rood of oranje te zeggen zodra het nodig is, zelfs als dominant er niet om heeft gevraagd.

Vrouw laat een geel bord zien terwijl een andere vrouw een peddel tegen haar wang houdt

Internationale stopwoorden

De meeste mensen kiezen een BDSM-stopwoord, dat je waarschijnlijk niet per ongeluk in een seksuele context zegt, zoals 'spekje' of 'ananas'. In de meeste BDSM-clubs en -verenigingen in Europa is het gebruikelijke stopwoord CIRCUS. Vergeet je je stopwoord? Dan is het net zo geldig of gewoon 'stopwoord' of 'stop' te zeggen.

Bij het worstelen wordt de 'tap-out' gebruikt. Dat zijn twee snelle, harde tikken op de vloer. Het maakt een hard geluid waardoor het gemakkelijker op te merken is. We gaan hier nog wat dieper op in, aangezien er verschillende soorten BDSM-stoptekens bestaan.

Ananas, spekjes en drie stukken rond papier met verschillende kleuren

Stoptekens: non-verbale stopwoorden

Voor sommigen is het moeilijk om directe woorden uit te spreken, omdat ze bijvoorbeeld erg non-verbaal worden tijdens seks. Je kunt je ook in een situatie bevinden waarin je niet kunt praten, bijvoorbeeld als je kortademig bent, een gagbal in je mond hebt of met je hoofd in een kussen ligt.

Je kunt ook zo vol van alle indrukken zijn dat het moeilijk is om nog een woord uit te spreken. Of misschien vind je het wel overweldigend om de stilte met je stem te doorbreken. In deze gevallen is de beste optie om stoptekens te gebruiken.

Vrouw met ball gag en halsband laat een bordje zien

Tap-out

Om terug te komen op de 'tap-out': dit kan gemakkelijk worden gebruikt in BDSM-spel. Waar je duidelijk op de vloer, muur of wat dan ook in de buurt tikt om aan te geven dan je 'niet meer van dat wilt, de ander erg dicht bij je grens is', of dat je grens is bereikt. De 'tap-out' is zowel te zien, als te horen. Als je je partner fysiek weten te bereiken, kun je de tap-out op hun lichaam gebruiken zodat ze het duidelijk voelen.

Vrouw zit bovenop een andere vrouw die met haar gezicht naar beneden op de grond ligt

Handgebaar

Als de stoptekens het beste voor je werken, kun je specifieke handgebaren selecteren die 'stop' betekenen.

Dat kan bijvoorbeeld het snel openen en sluiten van je handen zijn of door het klassieke handgebaar voor 'stop' te gebruiken, door je arm voor je uit te strekken en je pols omhoog te buigen, zodat er een duidelijke afstand ontstaat.

In stressvolle situaties kan het fysiek moeilijk zijn om stop te zeggen. Maar met de non-verbale stoptekens heb je alsnog de mogelijkheid om de situatie duidelijk te maken. De stoptekens kunnen moeilijker op te merken zijn. Daarom is het belangrijk dat je deze als dom voortdurend in de gaten houdt, en dat je als sub het stopteken zo duidelijk mogelijk maakt.

Vrouw met boeien die een handgebaar geeft terwijl een andere vrouw haar arm om haar nek heeft

Tip: Het tap-out-gebaar kan ook worden gebruikt om aan te geven dat er iets anders aan de hand is. Als je partner bijvoorbeeld een te harde greep op je arm heeft, kun je op zijn hand tikken. Als de grip eenmaal is losgemaakt, kan het spel doorgaan zonder dat de stemming direct verandert.

Afspraken

De stopwoorden in je kinky spel kunnen ook gewoon de betekenis hebben die ze al hebben, dus 'stop' betekent 'stop' en 'maak me los' betekent 'maak me los'. Het maakt niet uit of je het stopwoord 'stop' of 'ananas' kiest. Het moet alleen duidelijk afgesproken worden voordat het spel begint, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Is BDSM nieuw voor je? Dan raden we aan om we voor te kiezen dat 'stop' ook daadwerkelijk 'stop' betekent. Op die manier vermijdt je dat je de verschillende woorden moet onthouden en voel je je meer op je gemak bij het nee zeggen. Het is natuurlijk nog steeds mogelijk om hele zinnen uit te spreken. Maar het is geruststellend om voor de veiligheid een duidelijk stopwoord te hebben.

Twee vrouwen zitten met een ananas, marshmallows en drie stukjes gekleurd papier

Wat gebeurt er daarna?

Bang dat er een onzekere situatie ontstaat nadat je een stopwoord hebt gebruikt? Dan bestaat het risico dat deze nooit uitgesproken wordt.

Daarom is het zo belangrijk om het eens te zijn over wat er moet gebeuren als een stopwoord wordt gezegd, net als over de keuze van het woord op zich.

Bedenk of je:

  • Wilt dat het spel volledig stopt en dat je wordt vastgehouden,
  • Wilt dat het spel niet helemaal stopt, maar dat je een pauze nodig hebt en daarna beoordeelt of je meer wilt,
  • Even helemaal niet aangeraakt wil worden en in plaats daarvan alleen wil zijn, totdat je zelf om aandacht vraagt,
  • Of iets heel anders nodig hebt, wat werkt voor jou.

Het kan moeilijk zijn om te raden wat je in een bepaalde situatie nodig hebt. Maar het is altijd goed om een beginpunt af te spreken, zodat beide partijen vertrouwen hebben in hoe de situatie wordt aangepakt.

Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat beide partijen zich op hun gemak voelen bij het gebruik van stopwoorden, omdat jullie allebei weten wat er in de situatie van jullie wordt verlangd.

Man liggend op de schoot van een vrouw

Het beste recept om het eens te worden over stoptekens

Waar begin je en wat doe je?

In drie simpele stappen makkelijk en snel weten wat je moet doen.

1. Kies een stopwoord

Suggesties: STOP, NIET MEER, STOP NU IK MEEN HET, HELP, ROOD, MANGO, CIRCUS, SPEKJE

Spreek af wat je verwacht dat er zal gebeuren als het stopwoord wordt gebruikt.

2. Kies een waarschuwingswoord

Suggesties: ZACHTER, GEEL, GENADE, JE KOMT DICHT BIJ MIJN GRENS, LANGZAMER, MEDIUM, ANANAS, DENNENBOOM.

Spreek af wat je verwacht dat er zal gebeuren als het waarschuwingswoord wordt gebruikt. Wil je wat minder onder druk worden gezet of moet de situatie worden vertraagd en het spel een andere wending nemen, maar zonder te stoppen?

3. Selecteer een stopteken

Suggesties: Open en sluit snel je handen, gebruik de tap-out, gebruik het peaceteken, zwaai met beide handen of knip met je vingers. Spreek af wat je verwacht dat er zal gebeuren wanneer het teken wordt gebruikt. Betekent het 'voorzichtig' of 'stop'? Heb je een teken voor elk woord?

Zes handen met verschillende handgebaren

Wees alert

Het is moeilijk om grenzen te leren stellen, maar oefen rustig totdat je er zeker van bent dat je de stoptekens in stressvolle situaties kunt gebruiken. 'Nee' zeggen kan op zich al voelen als het over gaan van een grens.

Erken je partner altijd voor het gebruiken van stopwoorden en het stellen van grenzen.

Het is belangrijk om je partner het zo gemakkelijk mogelijk te maken eerlijk tegen je te zijn. Je doet dit door de woorden, verlangens en behoeften die worden verwoord te verwelkomen en te respecteren.

Het is de taak van de dominant om ervoor te zorgen dat jullie het eens zijn over stopwoorden, waarschuwingswoorden en stoptekens. Het is de verantwoordelijkheid van de submissive om de stopwoorden en -tekens te gebruiken wanneer het spel dichtbij een grens komt.

Zowel de dom als de sub zijn verantwoordelijk om elkaar vooraf een veilig gevoel te geven, en om elkaar eraan te herinneren dat het oké is om tijdens het spel nee te zeggen.

Een vuistregel: Denk je er aan om een stopteken te gebruiken? Dan is dat ook het moment om deze te gebruiken. Je kunt beter te vroeg nee zeggen dan te laat!

Zorg goed voor elkaar en veel plezier!

Gerelateerde artikelen

    Abonneer je en ontvang 10% korting op je volgende bestellingMeld je aan voor Sinful's nieuwsbrief

    Meld je vandaag nog aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop. Kijk ook uit naar VIP-toegang tot geweldige aanbiedingen, gerichte marketing, exclusieve lanceringen en coole wedstrijden. Je kunt je toestemming altijd intrekken. Lees meer over onze verwerking van persoonlijke gegevens en je rechten in ons privacybeleid.

    Discrete levering en verpakking
    Retourneer binnen 365 dagen
    Gratis verzending boven €45

    Levering

    Veilige betaling

    Sinful / Mcompany, De Koumen 100, 6433 KE Hoensbroek - BTW: 32887848

    Alle modellen zijn 18 jaar of ouder.

    Copyright © 2008-2024 Sinful