š š» Sinful Adventskalender - Onze beste tot nu toe š š»
Deze gids is onderdeel van een driedelige serie blogs waarin we onderzoeken waar de letters in BDSM voor staan en wat ze betekenen voor het spel.
De andere twee blogs kun je hier lezen:
De D staat net name voor Dominantie, maar het staat eigenlijk ook voor Discipline. En daarmee starten we dit tweede deel van onze serie blogs.
Discipline gaat vaak over straf en beloning. Als straffen niets voor jou is, kun je toch disciplinaire spelletjes spelen, namelijk door positief te belonen.
Als het spel eerlijk moet aanvoelen in plaats van oneerlijk, zijn dit de belangrijkste onderdelen in disciplinair spel:
- Oorzaak
- Wees consistent
- Deel waarschuwingen uit
Als jij en je partner meer van strijd of valse spelletjes houden, sla dan de positieve beloningen maar over.
De belangrijkste onderdelen van disciplineren
Zoals gezegd, zijn er drie belangrijke onderdelen om het spel eerlijk te laten aanvoelen. Daar ga ik nu wat dieper op in.
1. Oorzaak
Het moet duidelijk zijn waarom er een straf komt.
Die duidelijkheid maakt het ook makkelijker om misverstanden te voorkomen. Benadruk dat het de handeling is die verkeerd is en niet de persoon.
Wees specifiek over welk deel van de handeling tot een straf leidt. Het schept duidelijkheid tussen oorzaak en gevolg.
2. Wees consistent
De straf moet kort na de ongewenste handeling optreden.
Stop en vertel wat er verkeerd is gedaan en waarom er gestraft moet worden. De straf mag niet plotseling en zonder waarschuwing komen, omdat het verwarring en wantrouwen oproept als de regels voortdurend veranderen.
3. Deel waarschuwingen uit
Gebruik waarschuwingen voordat je tot straffen over gaat.
Als je partner op zijn knieƫn zit en op het punt staat om zonder toestemming op te staan, is het niet zeker dat hij of zij weet dat dit niet mag. En moet worden berispt met een waarschuwing dat als je partner het opnieuw doet, dit zal worden bestraft.
Beloning
Als het je leuk lijkt om je partner door een ervaring te leiden of je te laten leiden, kan het spelen met discipline iets voor jou zijn.
Je kunt je partner op allerlei manieren positief belonen. Van waarderende woorden tot fysieke beloningen, waar je partner maar van geniet.
Als je met iemand speelt die het leuk vindt om te horen dat ze het goed doen of de beste zijn, kan het prijzen op zich al voldoende zijn om de partner te motiveren om meer te doen van wat gevraagd wordt.
En vergeet niet: het is belangrijk om je partner te prijzen voor het gebruik van stopwoorden of het stellen van grenzen tijdens jullie spel.
Straffen
Straf wordt vaak geassocieerd met pijn, maar er zijn vele andere manieren om te straffen.
Het kan een onderdeel van het spel zijn of een manier om je partner door het spel te leiden.
Een voorbeeld van een pijnvrije straf is het inlassen van een pauze. Stop jullie spel even en las een saaie time-out van 5 minuten in. Je kunt je partner een gagball omdoen, zodat het niet mogelijk is om te spreken of om je partner nog verder te beperken als er sprake is van aanhoudende ongehoorzaamheid.
Voor velen kan pijn ook fijn zijn en daarom wordt het misschien niet als een straf ervaren. Wanneer je ervan geniet om pijn te ontvangen, wordt het ook wel funishment genoemd.
Niet iedereen vindt dat een straf leuk moet zijn om te krijgen, het punt is juist dat het als een straf moet voelen.
Of je nu van gestraft worden houdt en of je die straf nou leuk vindt of niet, het is belangrijk om dit duidelijk bij je partner aan te geven, want het kan voorkomen dat je elkaar verkeerd begrijpt.
Denk er aan om altijd van tevoren af te spreken welke straf tijdens het spel kan worden uitgedeeld. Stopwoorden moeten altijd worden nageleefd, ook als ze midden in een zin worden uitgesproken.
DS voor dominant en submissive
De volgende lettercombinatie gaat over spelen met ongelijke machtsverdeling. De een is de dominant en de ander de submissive. Dat wil zeggen, de ene partij heeft meer macht en de ander ondergaat dit.
Het kan opwindend zijn om te experimenteren met een ongelijke machtsverdeling om de werkelijkheid uit te dagen
Wanneer je als dominant de submissive door een intense ervaring leidt, kan dat een bedwelmend gevoel van controle, verantwoordelijkheid en macht geven. Voor de submissive kan het ondergaan van deze ervaring gevoelens van genegenheid, onvoorspelbaarheid en vertrouwen kan geven.
Het is belangrijk om te onthouden dat je met alle andere aspecten van BDSM kunt spelen, zonder dat macht er een onderdeel van is.
Het verdelen van macht en het overgeven van de controle vereisen veel vertrouwen, het kan enige tijd kosten om dit op te bouwen.
Als je het macht gedeelte weglaat, heb je zelf de controle over wat en wanneer iets gebeurt. Jij en je partner zijn gelijkwaardig in het spel en kunnen elkaar helpen om van het spel te genieten.
Submission
De onderdanige partij wordt ook wel de submissive of sub genoemd.
Dit is iemand die het leuk vindt om een āādeel van de controle over te dragen aan zijn partner en zich te laten leiden of zich te onderwerpen.
Het kan zijn dat de sub van de vrijheid geniet om even geen beslissingen of initiatieven te hoeven nemen en liever wordt meegesleept. Ook het idee om volledig beschikbaar te zijn voor een ander, kan de onderdanige opwinden.
Misschien gaat de opwinding over het niet weten wanneer wat er gebeurt, of hoe - zelfs als het is afgesproken. Misschien is het iets heel anders?
Dominantie
De dominante partij is vaak de uitvoerende partij. Dat wil zeggen, degene die de dingen doet en bepaalt voor de ander.
Daarom heeft de dominante partij veel meer controle dan de onderdanige partij.
Met macht komt ook verantwoordelijkheid, dus dominant zijn is niet zomaar een vrije doorgang om 'te doen wat je wilt' met je partner - integendeel!
Verantwoordelijkheid en veiligheid
Het is de verantwoordelijkheid van de dominant om ervoor te zorgen dat hij of zij toestemming heeft voor de dingen die tijdens het spel worden gedaan.
Als er ook maar enige twijfel bestaat of je partner ergens mee instemt, dan is het belangrijk om dit dubbel te checken.
Je kunt op allerlei manieren checken of je partner instemt. Zelfs de manier waarop kan worden ervaren als heel opwindend . Het maakt dat jouw partner zich nog zelfverzekerder voelt en aanhankelijker maken.
Het is ook de verantwoordelijkheid van de dominant om controle over de veiligheid te hebben en te houden. Begin daarom nooit aan iets waarmee je niet vertrouwd bent en niet weet hoe je het veilig kunt doen.
Hoe pak je veiligheid aan?
Als je bijvoorbeeld je partner eens wilt spanken, is het belangrijk dat je weet waar je kunt slaan, zonder dat je per ongeluk schade aan het lichaam toebrengt.
Daarom moet je ook weten welke spankingtools blauwe plekken kunnen veroorzaken en ervoor zorgen dat je partner ermee instemt dat er striemen en rode plekken kunnen achterblijven na gebruik.
Mentale veiligheid is natuurlijk minstens zo belangrijk als fysieke veiligheid.
Als je 'gemeen' bent tegen je partner (ook al is dat afgesproken), is het heel belangrijk om tijd en energie om zowel fysiek als mentaal voor hem of haar te zorgen. Dit geldt zowel direct na het spel, als in de volgende dagen. Het kan voorkomen dat je partner een verlate reactie heeft en daarbij extra behoefte heeft om voor gezorgd te worden. Dit onderdeel heet 'aftercare'.
Don't do the crime, if you can't do the time.
Wees extra voorzichtig met:
Bondagetouwen: Als je niet weet hoe je de een bondagetouw moet vastbinden, kunt je blijvende schade aanrichten aan de zenuwbanen van jouw partner.
Tip: Volg een bondagecursus in een BDSM-club of bekijk online tutorials.
Spanking : Voordat je je partner ergens anders dan op de billen wilt slaan, moet je weten waar je kunt slaan zonder per ongeluk je partner te verwonden.
Tip: Wees voorzichtig en vermijd het spanken rondom gewrichten, botten en delen van het lichaam waar de organen zitten.
Klemmen : Sluit de bloed toevoer naar de huid nooit te lang af, dit kan blijvende schade veroorzaken.
Tip: Een goed idee is om de huid na 10 minuten altijd even te laten rusten. Onthoud dat de ergste pijn vaak komt wanneer de klem wordt verwijderd en het bloed terugstroomt.
Verstikking : Experimenteren met verstikking zonder de techniek en het risico te kennen, kan levensbedreigend zijn.
Tip: Er is een verschil tussen 'bloedverstikking' en 'luchtverstikking'. Volg een cursus of doe uitgebreid online onderzoek.
Als dominant is het jouw verantwoordelijkheid om te weten dat datgene waar je je partner aan blootstelt, veilig is.
Maar alleen omdat iets gevaarlijk is, betekent dat niet dat je dit niet kunt uitproberen - je moet gewoon weten wat je doet.
In het begin lijkt het misschien overweldigend, maar als je eenmaal de basis hebt geleerd, kan controle helemaal jouw ding worden.
Vanaf hier wachten er zeeƫn van vertrouwen, intimiteit en bijzondere avonturen!
Titles
Er zijn oneindig veel dominant/submissive-dynamieken, we hebben de meest gebruikte op een rijtje gezet.
Onthoud dat het altijd aan degenen is die deze labels gebruiken hoe ze deze definiƫren. Er is dus geen verkeerde manier om labels te gebruiken.
Dominant en submissive
Hier gaat het vaak om controle en/of macht. De ene partij controleert het spel en de andere partij geeft zich aan deze controle over.
Top en bottom
Een dynamiek die niet per se te maken heeft met een ongelijke machtsverdeling. Hier gaat het er meer om dat er iemand is die leidt en iemand die volgt, of iemand die geeft en iemand die ontvangt.
Sadist en masochist
Het spel met pijn en kwelling.
Het spel hoeft geen ongelijke machtsverdeling te hebben, dat kunnen jullie zelf bepalen.
Het kan zijn dat de Ć©Ć©n graag pijn uitdeelt en de ander graag gepijnigd wordt. Bijvoorbeeld met pijn, vernedering of stressvolle situaties.
Meester / Meesteres en slaaf
Hier is nog duidelijker dat de een de macht heeft en de ander toebehoort aan de meester(es), of er is om deze te plezieren.
Dominant en Dondersteen
De onderdanige doet niet zomaar alles wat wordt gevraagd. De dondersteen vindt het meestal leuk om terug te plagen, tegenwerking te bieden en moet daarom flink op zijn plaats worden gezet.
Baasje en huisdier
De onderdanige speelt het huisdier (bijvoorbeeld paard, kat, hond, vos of een ander dier). De dominant, het baasje is verantwoordelijk voor het dier.
Eigenaar en eigendom / object
De sub is niet noodzakelijk een mens, maar een object dat dus niets te zeggen heeft. De onderdanige kan bijvoorbeeld een voetenbankje of speelgoed zijn dat ter beschikking staat van de eigenaar.
Verzorger en kind
De verzorger heeft de volwassen verantwoordelijkheid, zodat de partner tijdelijk geen volwassene hoeft te zijn.
Roofdier en prooi
De een vindt het leuk om zijn prooi op te jagen en de ander geniet van het gevoel opgejaagd te worden. Het is niet nodig om te doen alsof je een dier bent, jullie kunnen ook 'jager' en 'opgejaagde' zijn.
Switching
Een dynamiek waarbij je kunt wisselen tussen wie dominant is en wie onderdanig.
Jullie kunnen vooraf afspreken wie wanneer welke rol speelt, of je kunt tijdens het spel wisselen.
Je kunt in de loop van het spel ontdekken dat een andere dynamiek beter bij je past.
Het kan ook een verschil uitmaken met wie je het spel speelt. Misschien ligt er een andere verhouding met een andere partner. Maar ook in een langdurige relatie kan de dynamiek in de loop van de tijd veranderen.
Discipline en dominantie als onderdeel van het spel
Zoals ik al eerder heb vermeld, hoeft geen van deze dynamieken betrekking te hebben op seks.
Het kan een mentaal toevluchtsoord zijn.
Uiteraard kan seks een rol spelen, maar onthoud dat ook wanneer je een onderdanig persoon, meesteres of een dier speelt, je in werkelijkheid nog steeds een instemmende volwassene moet zijn.
Zolang het legaal en plaatsvindt tussen instemmende volwassenen, is het alleen de fantasie die de grenzen bepaalt van jullie spel.